Escrit Festa Major 2010

CAN NAN – CAN MOREU – CAN CASSADÓ

Aquest any he escollit per fer aquest escrit, una casa d’Agell amb força historia, tant antiga com recent. Es la casa amb aspecte de mas antic situada just sota l’ermita de Santa Elena, a la banda esquerra del torrent que baixant de la muntanya passa per el seu costat.

Aquesta casa era una gran propietat que anava des de l’ermita fins la carretera d’Argentona i ha tingut diferents noms degut als canvis en la seva propietat. En els temps mes reculats es deia “Can Nan”. Durant un temps fou una residència de monges, mes endavant sobre l’any 1865, la comprà el Sr. Antoni Moreu i Viñas, en la desamortització dels bens de l’església, a partir de llavors es digué “Can Moreu”. La casa es restaurà per convertir-la en una casa d’estiueig, sota la direcció de Josep Puig i Cadafalch.

Ho heretà la seva filla Agustina Moreu i Fornells, nascuda a Mataró, germana de Pepeta Moreu, a qui Mataró l’hi dedicà un carrer.

Agustina Moreu i Fornells (1864-1954) es va casar amb Joaquim Cassadó i Valls (+ 1916), llavors la casa es digué “Can Cassadó”. Tingueren cinc fills (Agustí, David, Gaspar, Montserrat i Josep). El matrimoni va fer construir varies cases a la seva propietat, per els seus fills Agustín (Tin), David i Gaspar, la d’aquest últim va ser venuda després de la guerra civil i a bon preu al Sr. Manyé, casa que mes endavant va ser Can Gregori.

El fill gran, Agustí, fou un excel·lent violinista que tingué curta vida, dons emmalaltí de febre tifoidea i feu convalescència a Agell on morí l’any 1914 a l’edat de 21 anys.

Un altre germà, Gaspar (1897-1966), alumne molt temps de Pau Casals, fou un músic i compositor molt famós arreu del mon. Residí molt temps a Florència on encara es celebra cada dos anys un festival de música amb el seu nom. Barcelona l’hi dedicà un carrer al barri de Can Caralleu. Estiuejà i passà estades a la casa d’Agell on sovint es feren festes i concerts amb músics de renom. Ja de gran es casà amb la pianista japonesa Chieko Hara.

Transcric un text d’un dels “FULLS” del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró:

Explica el Sr. Lluís Bonet i Garí, arquitecte, sobre Joaquim Cassadó i els seus fills Tin i Gaspar que “els estius, després de concerts per l’estranger, en passar la temporada a la casa d’Agell baixaven a la capella de Sant Miquel del Cros i executaven durant l’ofertori de la missa dominical un trio de bona música…. Normalment tocaven a la capella de Santa Elena d’Agell on es trobaven amb Enric Granados, el pianista mataroní Frank Marshall i el violinista Joan Massià”.

La ciutat de Mataró va dedicar un carrer als Músics Cassadó, al barri de Rocafonda.

Tornant a la propietat, passat el temps el mas i el terreny proper fou comprada per el Sr. Antonio Miquel. Per la seva afecció a la hípica hi tingueren quadres amb cavalls i segons explica qui ho veié, assistien a missa a l’ermita amb les botes de muntar per després fer la passejada a cavall.

Aquest nou propietari era fabricant de paper de fumar amb la marca “Smoking”, el que portar a que la casa s’anomenés popularment “Ca l’Esmoking”.

Actualment la propietària del mas es la seva filla única, Sra. Magdalena Miquel Chaumon, Vídua de Gabarró, conegut notari de Barcelona.

Al vendre el mas, els Cassadó conservaren la resta de propietat amb les altres cases, conservant el nom de “Can Cassadó” la casa que l’hi es mes propera. Posteriorment van anar fent diferents segregacions i venent les diferents cases, Can Pep Vadó, Can Tin (Can Cerveto), Can David.

Ja es llarga i variada la historia d’aquesta casa i encara hi podríem afegir que durant un temps en foren masovers la família Ribosa, el pare i l’oncle del Sr. Joan Ribosa i Dellà, actual propietari de Cals Frares. L’oncle Joan Ribosa Carbonell a qui anomenaven “l’ereu Nan”, dons ja s’ha indicar que antigament aquesta casa es deia “Can Nan”, en marxar s’endugué el nom i el posà a una casa a Agell de Baix.

Be, per acabar agrair molt sincerament la col·laboració i ajut rebut, per fer aquest escrit, del senyor Francesc Cerveto. actual propietari de Can Tin de “Can Cassadó” i també del Sr. Joan Ribosa i Dellà de prodigiosa memòria.

Bona festa major a tothom i unes rimes sobre l’actualitat:

Preguem tots a Santa Elena

ens deslliuri sempre de tot mal

per tenir Autonomia plena

fins i tot del constitucional

Jordi Roca i Marimon

Can Massot, Agell, juliol 2010

Posted in Festa Major | Leave a comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *